Griekenland moet de schuld van zijn problemen niet buiten het eigen land zoeken, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag. “Er is veel verbaal geweld. Ik geloof niet dat het enig doel dient”, zei hij kort voor de ministerraad.
Er is in Griekenland veel kritiek op Duitsland te horen omdat het zich te streng zou opstellen in de Griekse schuldenkwestie. Ook heeft Athene de herstelbetalingen van Duitsland voor schade in de Tweede Wereldoorlog weer op de agenda gezet.
Volgens eurogroepvoorzitter Dijsselbloem heeft de regering in Berlijn veel gedaan voor de Grieken. “Ik geloof dat de Duitsers de afgelopen jaren een grote inspanning hebben geleverd, juist om Griekenland te helpen met goedkope leningen.”
Het is tijd om “allemaal weer in een constructieve stand” te komen en de Griekse economie weer op het juiste pad krijgen, aldus de bewindsman.
Tsipras: misverstanden zullen opgelost worden
De Griekse premier Alexis Tsipras verzekerde vrijdag dat Griekenland alle mogelijke misverstanden tussen Athene en zijn geldschieters zal oplossen. Hij zei dat in Brussel waar hij gesprekken voert met onder meer de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. “Ik ben zeer optimistisch dat we een oplossing kunnen vinden”, aldus Tsipras.
De Griekse premier benadrukte dat Griekenland al is begonnen met het nakomen van de afspraken en hij verwacht dat de Europese partners dat ook zullen doen. "Dit is geen Grieks, maar een Europees probleem en als de politieke wil er is, dan is alles mogelijk."
Griekse hervormingsplannen
Het internationale steunprogramma voor Athene is recent verlengd tot eind juni. Er wordt echter nog onderhandeld over de Griekse besparings- en hervormingsplannen voordat er geld overgemaakt wordt.
"Nu is de tijd om over de toekomst te praten'', zei Tsipras. Er moet een einde komen aan de humanitaire crisis in Griekenland veroorzaakt door het door de geldschieters opgelegde bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren, zei de premier. "De Grieken hebben een boodschap van hoop nodig. En niet alleen horen: bezuinig, bezuinig, bezuinig. De EU moet ons helpen en solidair zijn om deze crisis te boven komen."
Juncker benadrukte het mislukken van gesprekken en dus het mogelijk verlaten van Griekenland uit de eurozone volledig uit te sluiten. Wel toonde hij zich niet heel tevreden over de voortgang die de afgelopen weken is gemaakt.
Meerderheid Duitsers voor 'Grexit'
Ondertussen vindt de meerderheid van de Duitsers dat Griekenland uit de eurozone moet (Grexit). Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling in opdracht van de Duitse omroep ZDF. 52 procent van de ondervraagden is voor een afscheid van de Grieken van de euro. Dat is een forse stijging vergeleken met een peiling in februari; toen was dat 41 procent, meldde het tijdschrift Der Spiegel.
De verhoudingen zijn in de jongste peiling op sommige punten omgedraaid. In februari was nog 52 procent er voorstander van dat Griekenland in de eurozone blijft. Nu is dat percentage 40 procent.
Over de Griekse regering van Tsipras zijn maar weinig ondervraagden te spreken. Slechts 11 procent gelooft dat die serieus te nemen is in haar houding tegenover de eurozone of Europa; 80 procent ziet in de Griekse regering geen serieuze gesprekspartner.
Ophef over glamourfoto's Varoufakis
Op sociale media is ondertussen een flinke discussie ontstaan over glamourfoto's van de Griekse minister van Financiën Yannis Varoufakis en zijn vrouw in het Franse tijdschrift Paris Match.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl